Kacsamáj szelet eperbor zselében

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kacsamáj szelet eperbor zselében

Hozzávalók:

  • 30 dkg pecsenye kacsamáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 ek liba-, vagy kacsazsír
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2,5 dl eperbor
  • 3 dl tej
  • őrölt bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 csomag zselatin lap

Elkészítése:

A kacsamájat este beáztatjuk a tejbe, és hűtőbe tesszük.

Serpenyőben a zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a kacsamájat, és a zúzott fokhagymát. Enyhén sózzuk, fűszerezzük törött borssal, majoránnával, és megpirítjuk.

Ha kész, hagyjuk kihűlni. Két szép darab májat félreteszünk, ha kihűlt vékony szeleteket vágunk belőle.

A többit tálba öntjük. Hozzáadjuk a tejszínt és 0,5 dl eperbort, és egy botmixer segítségével pürésítjük. Ha szükséges, még fűszerezzük, ha túl sűrű, adunk hozzá még zsírt, és jól elkeverjük.

Az eperbor zseléhez a tasakon lévő elkészítési utasítás szerint járunk el, a zselatin feloldódása után hozzáöntjük a maradék eperbort, elkeverjük, és kihűtjük. Egy megfelelő méretű tálcát kibélelünk műanyagfóliával. Elhelyezzük rajta a májszeleteket, ráöntjük a kihűlt zselét, és hűtőbe tesszük. Ha megdermedt felvágjuk.

A pástétomot pirított magos kenyérszeletekre kenjük, elhelyezünk rajta egy eperbor zselével kiöntött kacsamáj szeletet. Hideg előételnek, vendégváró falatnak alkalmas.

Tipp:

Eperbor helyett ízlés szerint használhatunk más gyümölcsbort, vagy tokaji aszút.