Nutellás csavart csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Nutellás csavart csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej + 1 dl (langyos)
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • Nutella

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej

Elkészítése:

A lisztet egy kelesztőtálba beleöntjük. A liszt közepébe mélyedést “fészket” készítünk. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe 1-2 csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük, és a “fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint az ujjunkkal jól összekeverjük. Letakarjuk, és kb. 3-5 percet várunk, mígfel fut a kovász.

Ha felfutott a kovász, beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, a csipet sót, az olvasztott margarint, és beleöntjük a 2 dl langyos tejet. Jól összegyúrjuk. Egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk (ha egy kicsit még ragacsos, tegyünk hozzá egy kis lisztet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.

Mikor megkelt a tészta, egy sík, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tészta egyik felét megkenjük nutellával (vastagon), és ráhajtjuk a tészta másik felét (félbe hajtjuk).

Kb. két centis csíkokat vágunk belőle. 6. A csíkokat megcsavarjuk, majd a megcsavart csíkokat csigába csavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de ne túl szorosan egymáshoz.

A tojássárgáját 1 ek tejjel összekeverjük, és a csigák tetejét lekenjük vele, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük.