Csirkemell sajtos-zöldborsós bundában

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csirkemell sajtos-zöldborsós bundában

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb csirkemellfilé szelet
  • 0,5 kk só
  • 2 púpos ek liszt a forgatáshoz
  • 6-7 dl olaj a sütéshez

Bundához:

  • 3 nagyobb tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 5 púpos ek liszt (kb. 10 dkg)
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 ek olaj
  • 3 ek tej

Elkészítése:

A zöldborsót sós vízben éppen puhára főzzük, leszűrjük, és félretesszük hűlni.

A megtisztított csirkemell szeleteket vékonyra klopfoljuk, és meghintjük sóval. Bő olajat forrósítunk a sütéshez.

Egy tálban a tojásokat kézzel kicsit habosra verjük, majd sózzuk, borsozzuk, és kanalanként hozzáadjuk a lisztet, közben csomómentesre keverjük a tejet és az olajat is beleöntve. Beleforgatjuk a zöldborsót, majd belereszeljük a sajtot. Alaposan összeforgatjuk.

Egy tálba szórjuk a forgatáshoz a lisztet. Ha forró az olaj, a hús szeleteket először a lisztben forgatjuk meg, majd a zöldborsós masszában. Két villa segítségével kiemeljük belőle, hogy a zöldborsó szemek ne guruljanak le róla, majd a forró olajba helyezzük.

Közepesnél kisebb lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Tegnap a végére értünk a zöldborsó szüretnek. Több, mint 10 kg zöld golyó ment a fagyasztóba. Soha sem volt még ilyen csodás termésünk. A vasárnapi ebéd egyik fő fogásába is került egy kevés. Már rég sütöttem bundás húst, ezért a húsleves után sajtos-zöldborsós köntösbe bújtatott csirke következett. Puha, szaftos hús egy picit vastagabb bundában. Nagyon laktató és ízletes étel, amihez szintén saját termesztésű petrezselymes újkrumpli készült köretként.
Nekem 6 nagyobb szelet hús bevonására volt elég ez a massza. A sütéskor érdemes közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon sütni, hogy a hús kellőképpen átsülhessen a sajtos bundában. Ha idényen kívül konzerv borsót használunk, akkor azt nem szükséges megfőzni, csak átöblíteni és lecsepegtetni.