Hozzávalók:
Elkészítése:
Az epret megmossuk, egyharmadát (a szebb szemeket) félretesszük. A többinél eltávolítjuk a leveleket, és feldaraboljuk.
A darabolt eprek felét beletesszük a tejbe, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, beleöntjük a bort. Botmixerrel összekeverjük.
A levesbe beletesszük a darabolt eprek másik felét, és betesszük a hűtőbe néhány órára.
Amikor kivesszük, frissen felvert tejszínnek és mentalevéllel díszítjük.
Most indul be a szamóca (földieper) idénye. Az import után megjelent a magyar eper is, bár egyelőre méregdrágán. Én elhiszem, hogy a magyar ízesebb, s bár híve vagyok a by Hungarian products mozgalomnak, de a pénztárcámnak sem vagyok ellensége, ezért még mindig a sokkal olcsóbb importot veszem, ami – legyünk őszinték – nem is olyan rossz. Egyébként is az import görög, spanyol miért lenne rosszabb, amikor ott jóval több a napsütés, mint kis hazánkban, s valószínűleg a talaj sem rosszabb.
Nos, most egy hideg szamóca levest készítettem, ami nagyon egyszerű.