Epres madártej

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Epres madártej

Hozzávalók:

  • 0,75 l tej (legalább 2,8 %-os)
  • 1 vaníliarúd, vagy egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • 20 dkg eper
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 ek finomliszt
  • 1 citrom héja

Elkészítése:

Egy lábosban forraljuk össze a tejet a vaníliarúddal (vaníliás cukorral), ezután tegyük félre, és pihentessük 10 percet, majd vegyük ki a vaníliát (ha vaníliás cukrot használunk, elég csak kihűteni a tejet).

Az epret tisztítsuk meg, vegyük le a szárát, majd turmixszoljuk össze a tej 1/3 részével.

Következő lépésként félig verjük fel a tojások fehérjét, ezután adjunk hozzá 4 dkg cukrot, és folytassuk a hab felverését egészen addig, amíg kemény és fényes habot nem kapunk.

Egy lábasban forraljuk újra fel a maradék tejet, és kezdődhet a habgaluskák főzése. Ehhez evőkanál segítségével szaggassunk galuskákat, és rakjuk a forró (nem lobogó, de gyöngyözően forró) tejbe, és főzzük oldalanként 1-1 percet, majd szűrőkanál segítségével vegyük ki. (FONTOS, hogy egyszerre csak kevés galuskát főzzünk, mert a főzés közben nőni fognak, és nem szabad, hogy összeérjenek.)

Ezután, a maradék vaníliás tejhez öntsük hozzá a tejes-epres keveréket. A tojássárgáját, a mézet, a maradék cukrot és az egy evőkanálnyi lisztet kézi habverővel keverjük ki, egy kis langyos epres tejjel öntsük fel, és dolgozzuk teljesen csomómentesre, majd öntsük a maradék tejhez, és főzzük közepesen sűrűre. Ha elkészült, reszeljük hozzá az egy citrom héját, keverjük össze, rakjuk tálalótálba, és helyezzük rá a habgaluskákat. Jól hűtsük be, és hidegen tálaljuk!