Házi kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Házi kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók:

  • 300 g aktív kovász
  • 500 g kenyérliszt BL 80
  • 250 g tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 20 g só
  • 400 ml víz
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítése:

Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és az olajat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet. Ezután alaposan összedolgozzuk, és 20 percet pihentetjük, majd kézzel vagy géppel szép, sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.

30 percet pihentetjük, majd lisztezett deszkán óvatosan kilapítjuk és hajtogatni kezdjük. A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Végül kenyér alakúra formázzuk, és hagyjuk a duplájára kelni.

A sütőt bekapcsoljuk 230°C-ra, és az aljába egy edénybe vizet teszünk. A tepsit, vagy jénai tálat (a tetejét is!) betesszük a sütőbe, és hagyjuk hogy felforrósodjon. A duplájára kelt kenyeret sütőpapír segítségével ráborítjuk a forró tepsire vagy jénai tálba, éles késsel, vagy pengével bevagdossuk 3-4 helyen, és lekenjük hideg vízzel.

Betakarjuk a kenyeret, és 230°C-on sütjük 15 percet, majd levesszük 210°C-ra a sütőt, és ezen a fokon sütjük 10 percen át, majd 200°C-on még további 45-50 percet. Ha megsült a kenyér, rácsra tesszük, és lekenjük hideg vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.