Hozzávalók:
A halhoz:
A fűszeres steak krumplihoz:
Az uborka salátához:
A házi majonézhez:
Elkészítése:
A halat sózzuk, borsozzuk, jól befokhagymázzuk, és pár perc pihentetés után, ahogy a rántott halat szokás, bepanírozzuk lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Olajban süssük szép ropogósra.
A burgonyát héjastul megfőzzük, de nem szabad szétfőzni. Akkor jó, ha a közepe még kemény picit. Ezután 4 felé vágjuk, és bő olajban kisütjük. Amikor frissen kiszedjük a forró olajból, a fenti fűszereket összekeverve jól megszórjuk a krumplit, átforgatjuk, és hagyjuk pihenni.
Az uborkasalátához egy zöldséghámozóval szeleteljük fel az uborkát (az uborka teljes hosszán végig szép csíkokat húzzunk), amíg el nem fogy. Picit sózzuk le. Ameddig áll, cukrot, balzsamecetet, fokhagymát lereszelve, ecetet és borsot keverjünk ki vízzel, hogy nagyon jó kis intenzív levet kapjunk. A víznek nem kell soknak lennie.
Nyomkodjuk ki az uborkát, és tálalásig a lében tároljuk a hűtőben.
Tegyük a HIDEG! tojássárgákat egy kerek aljú tálba, 0,5 kk sóval, kupaknyi citromlével, cukorral, mustárral és 0,5 ek olajjal. Keverjük ki szép világosra mixer segítségével. Majd határozott sugárban adagoljuk hozzá a többi olajat, közben folyamatosan keverjük gépi habverővel a maximumon. Ha az utolsó csepp olajat is felvette, utóízesítünk sóval, cukorral, citrommal, mustárral, borssal.
Egy kis üvegtálba szedjük ki a majonézt, egy tányér közepére helyezzük. Köré szórjuk a fűszeres krumplit, meglocsoljuk pár csepp ecettel. Egy szép kis kupac uborkasalátát is elhelyezünk a tálon, majd a növényi olajban frissen kisütött hallal koronázzuk meg.
A majonéztől nem kell félni! Mindig azt mondom, csak akkor lehet elrontani, ha rágörcsölünk.
Ez egy újragondolt recept, valami fantasztikus! Imádom, és csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a kombinációt.
Ez a recept úgy született, hogy nagyon megkívántam a Fish & Chips-et, de nem volt itthon borsóm, viszont a ropogós rántott hal illatát már éreztem az orromban.