Francia saláta marhahússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Francia saláta marhahússal

Hozzávalók:

  • 25 dkg levesben főtt sovány marhahús (lehet disznó, vagy szárnyas is)
  • 3-4 főtt sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1-1 tojás nagyságú főtt zeller és
  • főtt karalábé
  • 4-5 héjában főtt burgonya
  • 1-2 kemény tojás
  • 3 ecetes uborka
  • 1 pohárnyi főtt zöldborsó
  • 3 tojásból majonéz
  • 1 dl tejföl
  • bors
  • mustár
  • fél citrom leve

Majonéz:

  • 1 kemény és 1 nyers tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 2,5 dl étolaj
  • csipetnyi só

 

Elkészítése:

A lecsepegtetett, kihűtött húst és zöldségeket apró kockákra vágjuk a burgonyával, az uborkával és a kemény tojásokkal együtt. Hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót.

Elkészítjük a majonézt, bőven adunk hozzá mustárt, kis sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és tejföllel lazítjuk. A mártás háromnegyed részét a salátába keverjük, a többivel pedig bevonjuk.

Ízlés szerint díszítjük, fantáziánk és az ünnepre hangolódás alapján.

Majonéz készítése:

 

1 kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük, hozzáadunk 1 nyers tojássárgáját, 1 csapott evőkanál mustárt és egy csipet sót. Jól összekeverjük, és állandóan keverve, cseppenként adagolni kezdjük hozzá az olajat. Amikor a majonéz már keményedni kezd, kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat. A jól sikerült majonéz vastag, selymes felületű.

Tipp:

Biztosabb a siker, ha a tojás és az olaj hőfoka azonos.

Ha keverés közben a majonéz kicsapódik, helyre lehet hozni úgy, hogy az olaj adagolását azonnal megszüntetjük, a majonézhez hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, és erőteljesen keverjük.

Ha nem simul ki, 1-2 kiskanál forró vízzel próbálkozzunk.

Ha ez sem használ, tiszta edényben, új adagot indítunk, és kiskanalanként hozzákeverjük az elhígult majonézt, aztán a maradék olajjal készre kavarjuk.