Parázson sült tarja egészben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
6 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Parázson sült tarja egészben

Hozzávalók:

  • 2-2,5 kg tarja csontosan, egyben
  • 1 üveg magos mustár
  • 1 fej fokhagyma
  • 5-6 szál újhagyma
  • 7-8 vékony szelet füstölt csemege szalonna (jó zsíros)
  • kakukkfű
  • fokhagymapor
  • rozmaring
  • őrölt színes bors

Elkészítése:

A sütögetés előtt 2 nappal simán bepácolhatjuk a húst.

A szalonnát fél-1 cm vastag csíkokra szeleteljük, egy hosszabb késsel felszúrjuk a húst és áttömködjük rajta a szalonnacsíkot. Ezt mindenféle irányból megismételjük, ameddig el nem fogy a szalonna. A pucolt fokhagymagerezdekkel ugyanígy teszünk, ne sajnáljuk. Több helyen felszúrjuk a húst, és jól teletömködjük vele minden oldalról, minden irányból. 3 szál újhagymának is hagyjunk helyet, ezt szintén “fűzzük át” a húson.

A fűszerezés nem tart semeddig, de a sütés maga sokáig tart, mivel szabad tűz fölött készül, így érdemes a fűszerezést már eleve a fólián kezdeni. (Ehhez én jó vastag grillfóliát használok, ami szélesebb és vastagabb, mint a háztartási.)

Először kihúzunk egy hosszabb csíkot, megkenjük akkora felületen a mustárral jó vastagon, amekkora a hús. Szórjunk rá bőven sót, borsozzuk meg rendesen, mehet rá a kakukkfű, a rozmaring és a fokhagymapor. Ráfektetjük a csontos felével a húst, majd az egész felületét lesózzuk. Innen se sajnáljuk, jól fűszerezzük be a zöldfűszerekkel, a fokhagymával, a borssal és vastagon kenjük be mustárral. Elhelyezzük rajta az újhagymákat, ha maradt szalonna, azt is mellédobáljuk.

Nagy darab, egyben sütött húsról van szó, nem árt neki, ha masszívan adunk az ízeknek. :)

Ezután 6 réteg fóliával betekerjük, minden oldalról lezárva. Ha az egyik réteg fólia felül záródik, akkor fordítsunk rajta, hogy az legyen a másik réteg fólia zárt felén, és ezt így folytatjuk.

Ezután faszénnel, vagy sima fával jó nagy parazsat csinálunk, grillrácsot helyezünk fölé, és ráhelyezzük a húst.

5-6 óra is kellhet neki, nézegetni, ki-be csomagolni nem kell, csak minden oldalára forgatni kb. fél óránként. Érje a keskeny oldalait is! A parázs mindig legyen alatta egyenletes, a forgatás egy edényfogó kesztyűben nem probléma.

Ennyi idő alatt biztosan átsül a hús, porhanyós lesz, szaftos és nagyon ízes. Ha lekerült a parázsról, hagyjuk a fóliában pihenni 15 percig, majd óvatosan vágyjuk fel egy késsel a fóliát, szeleteljük fel a húst egy tálon, csak vigyázzunk, mert 2 perc alatt elfogy!

Tipp:

Én egy könnyű fetás görög salátával tálaltam egy kis könnyű görög joghurttal megöntve.

A magos mustárból ehhez a recepthez a legeslegjobb a Kühne Senf – Körnig Pikant mustár, olcsó és tényleg igazán ízes és magos, nem csípős.

Nagymamám nem hitte el, hogy egy parázs fölött, egyben sült hús tényleg átsülhet, de ez tényleg egy tökéletes módja a hús sütésének.