Narancsos túrós pite házi túróból

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Narancsos túrós pite házi túróból

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tojássárgája +1 a tetejére
  • 13,5 dkg kókuszzsír
  • 13,5 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 8 dkg sűrű, krémes tejföl, amit a tej tetejéről szedtem le
  • 1 csipet só

A túró töltelékhez:

  • 50 dkg friss, házi túró
  • 3 tojás + 2 fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl házi tej
  • 2 ek krémes tejföl, szintén a tej tetejéről
  • 1,5 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 csapott ek búzadara
  • 5 dkg előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsola
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1 csapott ek kukoricakeményítő

Elkészítése:

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájából sűrű, házi vaníliapudingot főzünk a következő módon:

Egy közepes lábosba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt. Habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáöntve a tejet, tűzre téve, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Félretesszük, és hagyjuk, hogy kihűljön.

Míg a puding hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral, a porcukorral és egy csipet sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg, de nem fagyos kókuszzsírt. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sűrű krémes tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát. Kettéválasztjuk a tésztát úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.

A nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát (27 cm-es piteforma) kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.

Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk a túróhoz, belereszeljük a citrom és narancs héját, beletesszük a búzadarát és a krémes tejfölt. Az egészet kézi, vagy gépi habverővel sima krémmé keverjük.

Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük – már csak egy fakanállal – a beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát is.

Majd a cukor maradékával és egy csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjük össze.

Az így elkészült tölteléket rásimítjuk a kinyújtott tésztára.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojássárgájával, és villával egyenletesen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben alacsonyabb hőfokon (kb. 170 fok) 40-45 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral.