Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rákóczi túrós

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg átszitált finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 0,5 kg túró
  • 3 ek búzadara
  • 1 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • citromhéj
  • mazsola
  • sárgabaracklekvár

Tojáshabhoz:

  • 30 dkg cukor
  • 5 tojásfehérje

Elkészítése:

A tészta hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ha nincs kedvünk nyújtani, egy közepes tepsibe kézzel is belenyomkodhatjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, közben összekeverjük a túrótölteléket is. A mazsolát előtte narancslé és rum keverékében áztattam jó 20 percig.

A tésztát előmelegített sütőben sütjük 170 fokon, kb. 20 percig. Figyeljünk rá, nehogy megégjen. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mikor kihűlt, kenjük meg sárgabaracklekvárral, és egyenletesen oszlassuk el rajta a túrótölteléket is. Most már nekiláthatunk a tojáshab elkészítésének.

Ehhez a tojások fehérjéből és 10 dkg cukorból kemény habot verünk. A maradék 20 dkg cukrot kevés vízzel felfőzzük, vagyis szirupot főzünk. Ezt a szirupot öntjük a fehérje habra, és ezzel együtt ismét kemény habbá verjük.
Ezt a mázat tesszük a túró tetejére, és kenőkéssel simára elkenjük. Villával hullámokat is rajzolhatunk rá tetszés szerint.

A süteményt 80-100 fokos sütőbe tesszük nagyjából 25-30 percre. Nem sütjük tovább, hanem csak szárítjuk.