Dorozsmai molnárponty

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók:

  • 1.5 kg pontyfilé
  • 50 dkg gomba
  • 50 dkg paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 dl étolaj
  • 750 g tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csomag tészta
  • 1 tk pirospaprika
  • őrölt bors
  • 20 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A pontyfilét alaposan megmossuk, majd éles késsel 2-3 mm-ként, a szálkákra merőlegesen bevagdossuk (irdaljuk) úgy, hogy a bőrt nem vágjuk el, csak akkor, ha a szeletet le akarjuk vágni. Az így elkészített szeleteket besózzuk, és hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a lecsós, gombás ragut. Ehhez kisütjük a felaprított szalonnát, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg zsírjára sül.

Ezután beletesszük a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, és puhára főzzük. A végén elkeverjük benne a fele tejfölt, egyet forralunk rajta, és félretesszük.

A tésztát, ami lehet csusza, lebbencs, vagy fodros nagykocka, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.

Ha kész, leszűrjük, és kiolajozott, magas falú tepsibe, vagy tűzálló tálba borítjuk.

Ráöntjük a lecsós-gombás ragut, és erre helyezzük el a zsemlemorzsában megforgatott, és kevés forró olajban pirosra sütött halszeleteket.

A tetejére öntjük a maradék tejföl és tejszín keverékét, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.