Banoffee Pie

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Banoffee Pie

Hozzávalók:
Keksz alaphoz:

  • 2 csomag Mézes-csokis aljú Győri édes keksz
  • 15 dkg vaj

Karamell-réteghez:

  • 40 dkg sűrített tej ( én magam főztem-recept lejjebb)
  • 1 bögre barna cukor
  • 15-20 dkg vaj

Továbbá:

  • 4-5 db keményebb banán
  • 3 dl habmester tejszín

Házi sűrített tejhez:

  • 1 liter tej
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • 2 bögre kristálycukor

Elkészítése:

A kekszalappal kezdem, hogy megkeményedjen, mielőtt a langyos karamellt ráöntöm.

A kekszet még a zacskóban kézzel jól összetöröm, majd tovább töröm egy tálba öntve. A vaj mennyisége változtatható, a lényeg, hogy miután felolvasztottuk és a keksz morzsához kevertük, össze lehessen labdává gyúrni, ami össze is áll.:) Egy kapcsos tortaformába nyomkodom csak alulra a kekszet és hűtőbe teszem.

A házi sűrített tejet természetesen el lehet készíteni előre is, 1-2 hétig eláll a hűtőben. A tejet egy magasabb falú gyorsforralóba öntöm és kis lángon elkezdem felmelegíteni a cukrokkal. Ha a cukor elolvadt benne, picit feljebb veszem, hogy ne égjen le, de láthatóan gyöngyözzön. Az sem baj, ha forr a tej, de akkor folyamatosan állni kell mellette és kevergetni. Vigyázzunk, amikor elkezd a színe világosbarnára váltani, keverésnél mindig fel fog habozni. Ez természetesen majdnem 3 óráig el fog tartani, amire elkészül és gyönyörű világos karamell színe lesz. Vízfürdőben kihűtöm és csatos üvegekbe töltöm, ha több adagot főzök. Ennél a receptnél ez az adag csak hűljön ki, ha besűrül, akkor ügyesek voltunk.:)

Egy teflon serpenyőben elkezdem a vajat és a barna cukrot egyszerre felolvasztani kis lángon, mindig kevergetve. 5 percig gyöngyözve főljön, majd mehet hozzá a sűrű, kihűlt sűrített tej és ezt addig főzöm, amíg egy homogén, gyönyörű, sűrű és selymes aranybarna karamell nem lesz. 10 percig hagyjuk hűlni, majd a kekszalapra öntöm az összeset és 1-2 óráig hűtőben tárolom.

Tálalás előtt a banánt ferdén felkarikázom, én spirális alakban rakosgattam rá, majd a kemény habbá vert tejszínnel szépen, habzsákkal kidíszítem.

Ez egyébként egy irtó gyors recept, ha készen vesszük a sűrített tejet, vagy ha már előre el van készítve kis üvegcsékbe.:)

Tipp:

A házi sűrített tej sokáig eláll, fillérekből meg van és sokkal finomabb, mint a bolti, ami még adalékanyagokat is tartalmaz. Azért írtam az elkészítéshez 40 percet, mert ha a keksz alapot a fagyasztóba tesszük, elég neki 20 perc, ami viszont elég arra, hogy a vaj és a barna cukor felfőljön és aztán összefőljön a már előre elkészített vagy bolti sűrített tejjel.

Az utolsó 10 perc elég a kihűlésre, a hab felverésére és a banánkarikázásra.:) Már csak a torta összerakása marad és egy kis pihi a hűtőben.:)

A tejkaramell réteg receptje pedig tökéletes házi kiporciózott kis tejkaramell szeletekhez, csokikhoz, hígabban pedig karamell krémnek.:)