Tárkonyos csirkeraguleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek kacsazsír (vagy mangalicazsír)
  • 25 dkg sárgarépa (mirelit)
  • 25 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 2 citrom (vagy üveges citromlé)
  • 2 közepes burgonya
  • 1 kk szárított tárkony
  • 3 dl főzőtejszín (20%-os)

Elkészítése:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk, és félretesszük.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

A zsírt megolvasztjuk a fazékban, rádobjuk az apróra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, megdinszteljük (én fedő alatt szoktam). Amikor a hagyma már üveges, rászórjuk a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is, és enyhén megpirítjuk azt is.

Mehet rá a kockákra vágott csirkemell is, amit teljes fehéredésig sütünk-párolunk a pecsenyezsírban. Szükség szerint időről-időre némi vizet (kávéscsészényit) is aláönthetünk, nehogy odakapjon. Legjobb ezt is fedő alatt végezni, hadd puhuljon a hús.

Felöntjük vízzel és a főzőtejszínnel, hogy jól ellepje az egészet. (Én a főzőtejszínt csőrös kancsóba átöntöttem a dobozból, s langyos vízzel fokozatosan hígítottam előbb, s csak ezután, állandó keverés mellett öntöttem a levesbe.)

A lángot takarékra vesszük, s amíg fől a leves (fedő alatt!), megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk a burgonyát is.

A krumplit és a mélyhűtött zöldségkeveréket is a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, a lángot közepesre vesszük (kerámialapos tűzhely esetén kissé nagyobbra), és hagyjuk főni.

Amikor már minden majdnem puha benne, hozzáadhatjuk végre a tárkonyt is.

Tálalás előtt öntjük bele a citromlét.