Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Lekenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint és a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm-esre elnyújtjuk. Egy akkora csészével korongokat szaggatunk, mint a derelyekészítő átmérője. Rátesszük a derelyeformázóra a tésztát, rákanalazunk egy teáskanálnyit a szilvalekvárból, és összezárjuk a formázót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a párnákat, és lekenjük tojássárgájával. Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik.
180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Egyszerű kis édességet sütöttem. Fogyaszthatjuk desszertként, de akár egy tartalmas leves után is lehet második fogás. Két nagyobb tepsit töltött meg.