Hozzávalók:
Tésztához:
Lekenéshez:
Formázáshoz:
Szendvics elkészítéséhez:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl tejben 1 tk cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojássárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva hozzá kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formálunk a tésztadarabokból. A ravioli készítőt egyesével minden zsemlére rányomjuk. Ne sajnáljuk, nyomjuk rá erősen, mert sütéskor így is megemelkednek.
A zsemléket két tenyerünk között kicsit sodorjuk meg, hogy magasodjanak, mintha korongoznánk. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk. (Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.) Addig kelesztjük még, amíg bemelegszik a sütő.
Lekenjük felvert tojással.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt (hőlégkeverés) megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.
Megkenjük vajjal, megtöltjük szalámival és sajttal. Vékony uborkaszeleteket vágunk a fejnek és a lábaknak.
A szemet kialakítjuk a majonézből és borsból.
Már több helyen is az interneten láttam ilyen kis cuki szendvicseket. Gondoltam most én is meglepem a gyerekeket. Egyáltalán nem igényel sokkal több munkát, mint egy hagyományos zsemle, illetve szendvics elkészítése.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.