Teknősbéka szendvics

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Teknősbéka szendvics

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 6 dkg margarin
  • 1 tojássárgája

Lekenéshez:

  • 1 egész tojás felverve

Formázáshoz:

  • egy műanyag ravioli készítő

Szendvics elkészítéséhez:

  • vaj
  • felvágott
  • sajt
  • uborka a fejnek és a lábaknak
  • majonéz és 2 db egész bors a szemeknek

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl tejben 1 tk cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojássárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva hozzá kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formálunk a tésztadarabokból. A ravioli készítőt egyesével minden zsemlére rányomjuk. Ne sajnáljuk, nyomjuk rá erősen, mert sütéskor így is megemelkednek.

A zsemléket két tenyerünk között kicsit sodorjuk meg, hogy magasodjanak, mintha korongoznánk. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk. (Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.) Addig kelesztjük még, amíg bemelegszik a sütő.
Lekenjük felvert tojással.

200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt (hőlégkeverés) megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.

Megkenjük vajjal, megtöltjük szalámival és sajttal. Vékony uborkaszeleteket vágunk a fejnek és a lábaknak.
A szemet kialakítjuk a majonézből és borsból.

Tipp:

Már több helyen is az interneten láttam ilyen kis cuki szendvicseket. Gondoltam most én is meglepem a gyerekeket. Egyáltalán nem igényel sokkal több munkát, mint egy hagyományos zsemle, illetve szendvics elkészítése.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.