Virágos almás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Virágos almás

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Szóráshoz:

  • 2 ek búzadara

Tepsi kenéséhez:

  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt

Elkészítése:

Az almákat alaposan megtisztítjuk, és meghámozzuk. A reszelő nagyobb lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükség. Az almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sütőport, elmorzsoljuk benne a szoba hőmérsékletű margarint. Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és belereszeljük a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk.
Két egyforma méretű cipóra osztjuk.

Egy 38*30 cm méretű tepsit kikenünk margarinnal, és megszórunk liszttel. Az egyik tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából. Egy villával kicsit megszurkáljuk a tésztát, és megszórjuk a búzadarával.

Az almát belekanalazzuk, és a kanál domború oldalával szépen elsimítjuk a tésztán a tölteléket. A másik tésztát is elnyújtjuk, és az almára fektetjük. A széleknél összenyomkodjuk kicsit, majd a túlnyúló részeket egy éles késsel levágjuk, ebből lesznek a virágok.

A hulladék tésztát összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és nagyon kicsi kiszúróval virágokat nyomunk ki. A tészta tetejére kb. olyan távolságra rakjuk, amekkora szeletekre szeretnénk majd a sütit szeletelni.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és letakarjuk kb. 10 percre egy konyharuhával.

Tipp:

Könnyebben, és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl. Porcukorral meghintve kínáljuk.