Diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Diótorta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 ek barna cukor
  • 2 ek víz
  • 5 ek darált dió
  • 5 ek liszt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tej
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 10 dkg sárgabarack dzsem
  • 1 ek porcukor
  • 15 dkg magozott meggy
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1tk étolaj
  • 8 fél dió

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét csipet sóval és 3 ek kristálycukorral kemény habbá verjük. A cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjéhez, amikor háromnegyedig felvertük, és apránként adagoljuk a habhoz.

A tojássárgáját és a vizet kikavarjuk a barna cukorral, majd felváltva laza mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, a darált diót, és a kemény habot.

Egy 24 cm tortaformát kikenünk vajjal, kilisztezzük, és belesimítjuk a tésztát a formába. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25-30 percig sütjük. Tűpróbával meggyőződünk, hogy megsült-e. Hagyjuk kihűlni, majd három lapot vágunk belőle.

Amíg sül a piskóta, addig elkészítjük a kémet. A pudingporhoz hozzáadjuk a porcukrot és a tejet. Jól kikavarjuk, majd sűrű krémet főzünk, kihűtjük, végezetül összekeverjük a mascarpone sajtkrémmel.

Az első lapot megkenjük vékonyan sárgabarack dzsemmel, rákenjük a krém felét, majd kirakjuk meggyel. Rákjuk a következő lapot, ezt is megkenjük dzsemmel, majd a krémmel. Erre is teszünk meggyet, végezetül rárakjuk a tetejét. A tetejét is megkenjük vékonyan dzsemmel, és a langyos csokimázzal (melyhez vajat, csokit és étolajat gőz felett megolvasztunk) leöntjük.

Száraz serpenyőben megpirított dió gerezdekkel díszítjük.

Tipp:

Én a díszítésre használt diót pörkölve szeretem, mert így különleges íze lesz!