Pacalpörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pacalpörkölt

Hozzávalók:

Előfőzéshez:

  • 3 babérlevél
  • 10 szem bors
  • 1 kg pacal

Pörkölthöz:

  • 3 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • őrölt bors

Elkészítése:

Az előfőzéshez használhatunk kuktát. A pacalt hideg vízben jól kimossuk, és bő vízben feltesszük főni a szemes borssal és babérlevéllel együtt. Ha felforrt, a habot leszedjük, és lecsukjuk a kukta fedelét. 50 percet fütyültetjük, majd amikor már kinyitható a kukta fedele, kivesszük a pacalt, hideg vízzel leöblítjük, és felcsíkozzuk.

A pörköltalaphoz a kockára vágott hagymát zsíron megdinszteljük, rádobjuk az áttört fokhagymát, az összevágott paradicsomot és paprikát. (Télen megfelel helyette a lecsó.) Megszórjuk pirospaprikával, fűszerekkel, és aláöntjük a bort.

Ekkor beletesszük a pacalt, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve 30 percet főzzük. Időnként megkeverjük, ha elfőtte a levét, vízzel pótoljuk.

Főtt burgonyával tálaljuk, mellé friss, házi kenyeret kínáljunk.

Tipp:

Amennyiben előfőzött fagyasztott pacalt használunk, a felolvasztás után ezt adjuk a pörkölt alaphoz.