Körtés-pudingos kelt pite szederöntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Körtés-pudingos kelt pite szederöntettel

Hozzávalók:

  • 30 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 300 g liszt
  • 150 ml tej
  • fél citrom
  • 1 tojás
  • 40 g vaj

Krémhez:

  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 500 ml tejszín
  • 50 g kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • fél citrom
  • 50 g darált mandula

A töltelékhez:

  • 3 kemény körte
  • citromlé

Öntet:

  • 10 dkg szederből
  • cukorból
  • fél citrom leve
  • őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

Keverjük össze az élesztőt 1 tk cukorral, 2 ek liszttel és 5 ek langyos tejjel. Futtassuk fel az élesztőt.

A megmaradt lisztet szitáljuk tálba 1 csipet sóval. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a citrom reszelt héját, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Végül dolgozzuk bele a maradék tejet és a megolvasztott vajat. Meleg helyen kelesszük a tésztát.

A krémhez keverjük simára a pudingport a tejszínnel és a cukorral. Forraljuk fel, majd kevergetve főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzhelyről, dolgozzuk bele a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és a mandulát. Kevergetve hagyjuk teljesen kihűlni.

Szeleteljük fel a meghámozott körtéket, majd locsoljuk meg a citromlével. A vékonyan kinyújtott tésztát helyezzük kilisztezett tortaformába (23 cm). Simítsuk el rajta a vaníliás krémet, és rendezzük el rajta a körteszeleteket, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig.

Az öntet készítése:

A szedert edénybe tesszük cukorral, szegfűszeggel, citromlével, és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha sűrű lekvár állagú, és még szépen látszanak a szeder szemek.

A pitét az öntettel meglocsolva kínáljuk.