Currys kölessel töltött csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Currys kölessel töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 10 szem fekete bors

Továbbá:

  • őrölt pirospaprika
  • kevés étolaj
  • 1 ek ketchup
  • 1 dl sör

Töltelékbe:

  • 20 dkg csirkemáj
  • 10 dkg előfőzött köles
  • őrölt bors
  • curry por
  • őrölt pirospaprika
  • morzsolt majoránna
  • 1 vöröshagyma
  • kevés cayenne bors
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés fokhagymapor
  • fél citrom leve
  • 2 tojás

Körethez:

  • 2 kg krumpli
  • 3 vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • kevés morzsolt bazsalikomlevél
  • étolaj

Elkészítése:

A csirkét hideg vízben feltettem főni néhány szem borssal, 1 kanál sóval. 30 percig előfőztem.

A csirkemájat külön edényben megfőztem fűszer nélkül.

A kölest csirke alaplében megfőztem az előírás szerint.

A közben meghűlt csirkemájat feldaraboltam apróra.

Összeállítottam a csirke töltelékét: A vöröshagymát nagyon apróra daraboltam, enyhén megsóztam, majd elkevertem a darabolt csirkemájjal, a megfőtt kölessel, kevés borssal, sóval, majoránnával, 1 kanál curryporral, (paszta is használható) kevés őrölt pirospaprikával, pici cayenne borssal, ( csilipehely is használható hozzá, vagy csípős őrölt paprika).

Hozzáreszeltem egy citrom héját, és belefacsartam fél citrom levét, kevés fokhagymaporral, és 2 tojással elkevertem, majd megtöltöttem vele a csirkét.

A csirke lábait összekötöttem, és kívülről megsóztam, kevés őrölt pirospaprikával, 1 kanál ketchuppal elkevert 1 kanál olajjal kívülről bekentem.

A krumplit megpucoltam, kockákra vágtam, megsóztam, kevés őrölt paprikával, bazsalikomlevéllel, és kevés étolajjal jól elkevertem. Hozzákevertem a felcsíkozott hagymát, a fokhagymagerezdeket, és a tepsi aljára terítettem.

Erre fektettem a töltött csirkét, majd lefóliáztam, és a sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg a krumpli is megpuhult. A legvégén a fóliát levéve 1 dl sört öntöttem a csirke tetejére csak azért, hogy kicsit ropogósabb legyen a csirke bőre.