Fácánleves májgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fácánleves májgombóccal

Hozzávalók:

Leves

  • 0,7 kg fácánhús (konyhakész egész fácán)
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 10 szem egész bors
  • 1 zellerlevél
  • 1 tk lestyán

Májgombóc

  • 10 dkg csirkemáj
  • 2 újhagyma (zöldjével együtt)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 csapott ek rétesliszt
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1 kk fűszerpaprika
  • őrölt bors

Elkészítése:

Leves

A fácánhúst megmosom, feldarabolom, majd 2 liter enyhén sós, hideg vízben felteszem főni. Ha felforrt, leszedem a habját.
Hozzáadom a szemes borsot, az egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, az elfelezett paprikát, paradicsomot, a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, zellerzöldet. Ízlés szerint sózom, és lassú, gyöngyöző forrással 2 óra alatt készre főzöm.

Májgombóc

Az újhagymát a zöldjével együtt apróra vágom, a májat elkaparom, és a többi hozzávalóval együtt összekeverem, majd a forrásban lévő levesbe belekanalazva kifőzöm. Végül megszórom lestyánnal, és tálalom.

Tipp:

Aki a fácán leves ízét nem akarja a csirkemájas galuskával módosítani, az sós vízben főzze ki, és tálaláskor külön kínálja a leveshez.