Görög kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Görög kifli

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél kg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 kk só

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • görög fűszerkeverék
  • krémsajt vagy görög joghurt
  • feta sajt

Elkészítése:

A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd szórjuk meg a cukorral. Negyed órán keresztül hagyjuk kelni, ezalatt szitáljuk át a lisztet, és adjuk hozzá a sót, a tojást és a vajat. Ha a vajat esetleg elfelejtjük kivenni a hűtőből, reszeljük le nagy lyukú sajtreszelőn. Ehhez öntsük az élesztőt.

Jól dolgozzuk össze, majd 1 órán keresztül lefedve kelesszük. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket.

A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és a préselt fokhagymát, majd az egészet fűszerezzük. Amikor a hús megpuhult, lazítjuk krémsajttal, és egy kevés joghurttal. Ezt majonézzel is elérhetjük. Lényeg hogy kicsit krémesebb állagot kapjunk.

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán vékony kör formára nyújtjuk. Derelyevágóval 16 részre osztjuk. Minden cikk vastagabb részére 1-1 kanálnyi tölteléket teszünk, és egy-egy darab feta sajtot, majd feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további 10 percig pihentetjük. Megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.