Fűszeres kiflipuding karamellszósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Fűszeres kiflipuding karamellszósszal

Hozzávalók:

3 szuflé formához:

  • 2 (graham) kifli
  • 2 tojás
  • 3 ek barnacukor
  • 1 ek vaj megolvasztva
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • csipet só
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 ek mandulapehely (forgács)

Karamellszószhoz:

  • 20 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 kk vanília eszencia vagy 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A felkarikázott kifliket a kivajazott szuflé formákban elrendezzük, de nem töltjük tele. Rászórjuk a mazsolát, amit előtte megmosunk, és leszárítunk.

A tojásokat a tejszínnel, a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal egy tálban elkeverjük, és a kiflikre öntjük. A mandulaforgáccsal megszórjuk.

175 fokos sütőbe tesszük kb. 25 percre. Alufóliával takarjuk le, ha nagyon pirulna a teteje. Akkor jó, ha egy hústűvel megnézzük, és nem ragad rá a tészta.

A szószhoz a barna cukrot, a vajat meg a tejszínt lábasban összekeverjük, és állandó keveergetés mellett krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, és a vaníliát is belekeverjük.

A kiflipudingot a szósszal megöntözve a formában tálaljuk.

Tipp:

Nálunk talán nem olyan népszerű, de mégis érdemes lenne divatba hozni ezt a finomságot, annál is inkább, mert sok családban akadhat odahaza apadt kenyér, kifli, zsemle, vagy éppen kalács, de nagyon jó a teljes kiőrlésű pékárúkból is elkészíteni. Vacsorára pompás lakomát csaphatunk, ha nem morzsát készítünk a maradékokból,hanem pudingot sütünk. Higgyék el, nagyon finom!