Medvehagymás-juhtúrós kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Medvehagymás-juhtúrós kenyér

Hozzávalók:

  • 1 ek olaj
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg juhtúró
  • 1 nagy ek tejföl
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 mk só
  • 2 marék apróra vágott medvehagyma

Elkészítése:

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjébe belepakoljuk a kenyérsütőgépbe. Ezután dagasztjuk és duplájára kelesztjük. (Én kétszer egymásután megdagasztottam a gépben, majd kelesztőtálba tettem, és langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztettem.)

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre helyezzük, majd átgyúrjuk, és hosszúkásra formáljuk.
Egy 30×11 cm-es hasábformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a megformázott tésztát. Tetejét konyharuhával letakarjuk, és újrakelesztjük.

Amikor már szépen megkelt, a tetejét éles késsel 3 helyen bevágjuk, és vízzel lekenjük.

Közben a sütő aljába egy kisebb lábasba vizet teszünk, majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezután betesszük a formát, és kb. 40 perc alatt készre sütjük a kenyeret. (Én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

Amikor megsült, a formából kivesszük, majd rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.