Ropogós sós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ropogós sós kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 1/2 ek só
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 1/4 l tej
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • szezámmag, köménymag, reszelt sajt, ízlés szerint

Elkészítése:

A meglangyosított tejet egy kelesztő tálba öntjük, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (kb. 15 perc), majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet, a sót, elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk az étolajat is, amivel összeállítjuk a tésztát.

Letakarva jó 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk a tésztát, és 4 cipót formázunk belőle. Minden cipót egyenként kerekre nyújtjuk, és 8 cikkre vágjuk. A cikkeket a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük.

Egy sütőtepsit vastagon kikenünk a 12,5 dkg margarinnal, erre helyezzük a feltekert kifliket, megkenjük felvert tojással, meghintjük sóval, megszórjuk szezámmaggal, vagy sajttal ízlés szerint. 20-30 perc pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

Megjegyzés:

Kiflink igen finom, ropogós lesz a margarintól, amivel a tepsit kikenjük, mert sütés közben felszívja.