Túrós-aszalt vörös áfonyás kuglóf

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrós-aszalt vörös áfonyás kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 2 nagyobb tojás
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A kuglófformát vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával.

A túrót egy tálban alaposan áttörjük (erre én a krumpli törőt használtam). Egy másik tálban a lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük. A margarint egy kicsit megolvasztjuk, simára keverjük a cukrokkal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Beleforgatjuk az áttört túrót. Kanalanként beleszórjuk a lisztet, közben folyamatosan kavarjuk. Legvégén pedig beleszórjuk a lisztben megforgatott aszalt áfonya szemeket.

A sűrű masszát az előkészített formába simítjuk. 180 fokon 50-60 percig sütjük (az idő sütőfüggő). Érdemes tűpróbát végezni.
Ha kész, a formában pihentetjük kb 10 percet, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

A szülinapi kuglóf sikerén felbuzdulva ismét elővettem a formát. Most egy túrós tésztájú finomságot sütöttem, amibe aszalt vörös áfonya került. Természetesen mazsola is remek hozzá, de nálunk azt nem nagyon szereti a család, de áfonya mindig van itthon. Úgy terveztem, hogy a tetejét csokival vonom be és félretettem egy keveset az aszalt gyümölcsből, de mire kisült, a kicsikém megette a díszítést :-) Így maradt a porcukor.