Zelleres burgonyakrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Zelleres burgonyakrémleves

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 15 dkg zeller gumó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis szál sárgarépa
  • 1,5 evőkanál kacsazsír
  • 2 db babérlevél
  • 3 evőkanál tejföl (válaszható)
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • két evőkanál pirított tökmag
  • só, bors

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.

A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelődni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.

Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedő alatt, puhára főzzük a zöldségeket.

Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egyneművé keverjük.

Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evőkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merőkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.

Nem kell bele semmilyen lisztes sűrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerűen besűrítik a levest.

Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.