Káposztás pirog

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Káposztás pirog

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl

Töltelékhez

  • 25 dkg káposzta
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 1 csipet fekete bors

A kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése:

A káposztát lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen el nem párolog. Őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben 45 percig pihentetjük.

Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű derelye formába helyezzük, és összepréseljük. Ha ilyen nincs, akkor 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

A közepére halmozzuk a tölteléket, ráhelyezünk egy másik korongot, a szélét egy villával lenyomkodjuk, így nem jön ki a töltelék, és mutatós is lesz.

A pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük őket, és előmelegített, forró sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.