Ferdinánd tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ferdinánd tekercs

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 darab tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • kevés cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rumaroma

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 3 dkg barna nádcukor

A bevonathoz:

  • 1 dl meleg tej
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése:

Az élesztőt 3-4 evőkanál langyos tejben feloldott 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, a 3 tojássárgával, pici sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk, jól összedolgozzuk a vaníliás cukorral, és az aromával.

Beledagasztjuk az olajat és langyos helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk és rákenjük a 10 dkg vaj és 2 evőkanál porcukor habos keverékét.

Megszórjuk a fele mennyiségű darált mandulával, majd feltekerjük, mint a bejglit és kétujjnyi darabokra vágjuk.

Az így kapott csigákat vágott felületükkel lefelé, egy szilikonos lappal bélelt tepsibe rakjuk, majd hideg sütőbe téve félig megsütjük.

Ekkor a csigákat a meleg tejben feloldott cukorral, szilikonecsettel megkenjük minden oldalról, és a maradék mandulával megszórjuk mindegyik tetejét. Ezután készre sütjük.