Palócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Palócleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulyka felső comb filé
  • 2 marék zöldbab
  • 2 krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • só, őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:

A húst feldaraboljuk, majd megmossuk. A hagymát szálasra vágjuk és egy kevés zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, enyhén megsózzuk, majd felöntjük egy kevés borral.

Hozzáadjuk a feldarabolt húst és egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyit vízzel, hogy bőven ellepje

Amíg fedő alatt fő a leves, feldaraboljuk a zöldségeket. Elsőként a répát és a gyökeret karikázzuk fel, majd hozzáadjuk a leveshez. Egy kicsi később hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a zöldbabot is.

Ha szükségesnek látjuk, a vizet pótoljuk! Keveset kiveszünk a főzőléből, elkeverjük a tejföllel, a liszttel, és őrölt pirospaprikával, majd visszaöntjük a főzőléhez. Jól elkeverjük!

Legutoljára az apróra vágott petrezselyem zöldet, őrölt borsot, kevés őrölt köményt, és annyi sót adunk hozzá, amennyi szükséges a végleges ízhez.