Cannoli siciliani

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Cannoli siciliani

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 250 g búzaliszt
  • 50 g vaj
  • 30 g porcukor
  • 1 tojás
  • 5 g kakaópor (holland)
  • csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 60 ml marsala bor
  • 1 tk fehér borecet

A kenéséhez:

  • 1 tojásfehérje

A krémhez:

  • 800 g ricotta
  • 200 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg csokicsepp

A végekre:

  • pisztácia vagy kandírozott citrus, narancs

Továbbá:

  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése: Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 2 órára.

A ricottát a cukorral jól kikeverjük és állni hagyom. Én előző nap elkészítettem és hűtőben várakozott a töltéshez.

Ha a ricotta elég folyós, érdemes egy ruhán át kicsöpögtetni belőle egy kevés savót, különben a töltelék sem lesz elég szilárd (jó minőségű olasz vagy házi ricottánál ez természetesen nem szükséges). Belekeverjük a cukrot és aki gondolja, a csokoládét is. Csokipasztillát is használhatunk, azt már nem is kell felvágni.

A tésztákhoz csöveket készítünk elő. Sajnos nekem csak rolóhoz való van, mert cannolihoz valót nem forgalmaznak nálunk még.

A tésztát kivesszük a hűtőből, meleg kézzel kicsit átgyúrjuk és vékonyra (1 mm) kinyújtjuk. Jó 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki a tésztából.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. Minden csőre feltekerünk egy tésztát és ahol összeérnek, ott megkenjük tojásfehérjével, hogy összeragadjon és ne jöjjön le a hengerről, majd beletesszük a kellően felforrósodott olajba. Egyszer-kétszer átforgatjuk, hogy mindenhol megsüljön.

Ha kész, fémcsipesszel kiemeljük, papírtörlőre szedjük és a sült tésztából kihúzzuk a fémhengert (ezt a műveletet célszerű kesztyűben végezni). Az összes tésztát kisütjük ilyen módon.

Ha kihűltek a tészták megtöltjük a krémmel (ezt szélescsőrű nyomózsákkal végezni vagy egyszerű kiskanállal is jól működik, mivel a henger elég széles). A tetejére porcukrot szórunk, a két végét pedig megszórjuk kandírozott naranccsal vagy zöld pisztáciával.

Ebből az adagból kb 12 canolli lesz.