Bécsi fahéjas kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Bécsi fahéjas kalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg sovány túró
  • 6 ek tej
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor

A töltelék

  • 3 ek mazsola
  • 3 ek rum
  • 25 dkg darált mandula
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 tk fahéj
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 5 ek tejszín
  • 20 dkg marcipánmassza

Szóráshoz

  • porcukor

Elkészítése:

A túrót a tejjel, a tojással, az olajjal, sóval összekeverem. A sütőport a lisztbe keverem, és hozzáteszem a túróhoz. Sima tésztává gyúrom.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát kinyújtom 40×25 cm-esre. A hosszabb oldaláról egy 2 cm-es csíkot levágok. A tésztát egy kivajazott sütőtepsibe helyezem és a marcipánt, amit két fólia között nyújtottam ki, középre ráfektetem.

Erre rákenem a mandulamasszát, amit úgy készítek el, hogy a mazsolát forró vízben megmosom, szárazra törlöm, durvára vágom, és ráöntöm a rumot. A mandulát a cukorral, fahéjjal, kardalommal, citromhéjjal, rumos mazsolával és a tejszínnel összekeverem.

A tészta hosszabb oldalait kétfelől majdnem középig kell feltekerni. A levágott tésztacsíkot négy darabba vágom, a tészta tetejére fektetem, és rányomkodom.

A sütőbe téve 50 perc alatt aranysárgára sütöm. Melegen megszórom porcukorral. Frissen a legfinomabb.