Pastitsio (görög rakott tészta)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pastitsio (görög rakott tészta)

Hozzávalók:

  • 500 g makaróni tészta
  • 500 g darált bárányhús
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • kevés oregánó
  • 500 g főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 100 g reszelt sajt
  • kevés só és frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát megpároljuk, majd a húst hozzáadva fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a paradicsompürét és a zöldfűszereket is. Sózzuk, borsozzuk.

A tejszínt összekeverjük a liszttel és a tojással.

A makarónit sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük.

A szósz 1/3 részét a hússal, 1/3 részét a tésztával keverjük össze.

Egy sütőtálat vagy tepsit kivajazunk, aljára zsemlemorzsát szórunk. Erre kerül egy réteg tésztás keverék, majd egy réteg húsos, a tetejére ismét tészta. A megmaradt tejszínes keveréket a tetejére öntjük, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Rövid ideig sütőben összesütjük. Mivel minden előfőzött, sütött így 20-30 perc alatt kész. Mielőtt szeletelnénk, kicsit pihentessük, mert melegen szelve szétesik!