Hozzávalók:
Elkészítése:
A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.
Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek. Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával. Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is hozzáadom.
Beleteszem a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, a félbevágott paradicsomot, paprikát, ételízesítőt, babérlevelet és zeller zöldet. Házi ételízesítő 1 tk bolti ételízesítővel helyettesíthető.
Felöntöm 2 liter vízzel és a forrástól számított 1 órán keresztül főzöm.
Közben megtisztítom a répákat és a zellerről levágott szárakat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percet főzöm.
Ezalatt a réteslisztből és tojásból, közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, rászórom a tárkonyt, majd 10 percig forralom.
A füstölt húst kiveszem, felkockázom és visszateszem a levesbe, úgy tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.