Hozzávalók egy 10-12 literes bográcsravagy fazékra:
Elkészítése:
A hús illetve a köröm feldolgozásával kezdünk. Meg lehet kérni a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő állagúra. Ha a körmöket szétkapjuk, a többi húst feldaraboljuk, mossuk át.
A hagymát nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik. A fokhagymát is elég a kés lapjával szétnyomni.
A paprikát, paradicsomot is felvágjuk és kezdhetjük is a főzést.
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát. Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom. A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd a köménymag. Hozzáadhatjuk a körmöket is. Kicsit együtt pirítjuk és mehet bele a többi húsféle is.
Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig. Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára. Ha felforrt, kóstoljuk meg. Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól. A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül. Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhul.
Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost készítek, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös vagy fehér borban feloldva. A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is megoldja. Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni és kész a pöri.
Főzhetünk hozzá krumplit, de legjobban a reszelt, házi tarhonya illik hozzá.