Dubarry csirkemell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Dubarry csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé, felszeletelve
  • 1 kis fej karfiol megmosva és rózsáira bontva és megpárolva
  • 100 g reszelt sajt
  • 300 g tejszínes besamel szósz (főzőtejszín)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kevés só, bors

Elkészítése:

A csirkemell filét vékonyra szeletelem, kikloffolom, majd kicsit megsózom mindkét oldalát.A rózsáira szedett karfiolt, nagyon rövid időre forró vízbe mártom, (blansírozom) annyira, hogy roppanósságát megőrizze, de kicsit mégis puhuljon.

Kikavarom a mártást, a tejszínes besamel szószból, lisztből, kevés sóval, kevés olvasztott vajjal. Őrölt borsot is keverek hozzá. A szószt, sűrűbbre készítem a szokásosnál.

Kivajazott sütőtálba sorjázom a hússzeleteket, amikre párolt karfiolt halmozok, és besamel szószt öntök rá. Alufólia alatt előmelegített sütőben, addig sütöm míg a hús meg nem sül. Rövid idő szükséges, mert a csirkemellek vékonyra lettek kloffolva.

A fóliát levéve, mindegyik megpakolt hússzelet tetejére, kevés reszelt sajtot szórok, amit rövid idő alatt, a tetejére pirítok.

A “Dubarry” személynév. Az étel, egy ledér hölgyről kapta nevét, aki gyakran részesítette különös kegyben királyát, és a köreiben forgó nemes urakat, férje tudtával, beleegyezésével. Ennek a hölgynek kedvence volt ez a könnyű, lágy karfiolos csőben sült étel.