Aszalt szilvás, unicumos, krémes kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Aszalt szilvás, unicumos, krémes kocka

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 10 tojás
  • 10 ek liszt
  • 10 ek cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • 200 g aszalt szilva
  • 4 cl unicum

A kakaós–unicumos krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 1,5 ek kakaópor
  • 2 ek porcukor
  • 2 cl unicum

A bevonáshoz:

  • 125 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • pár aszalt szilva a díszítéshez

Elkészítése:

A piskóta hozzávalói egy 40*25 cm-es tepsire értendőek!

Az aszalt szilvát forró vízbe áztatjuk 1 órára, majd lecsöpögtetjük. Néhány szebb darabot meghagyunk a díszítéshez, a többit feldaraboljuk. 4 cl aszalt szilvás unicummal összekeverjük és többször megforgatjuk. Míg a piskótát kikeverjük, állni hagyjuk!

A tojásokat szétválasszuk. A fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadagoljuk a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A masszából 3 csíkot teszünk a tepsibe (nagyjából 2/3 rész). A megmaradt 1/3 részbe kakaóport keverünk, ezt öntjük a fehér részek közé, majd kanál nyelével „márványozzuk”. Hosszanti és kereszt irányban húzzuk a kanál nyelét. Rászórjuk az aszalt szilvát és előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük (tűpróbát végezzünk!).

A krémhez a tejszínt felverjük és porcukrot, kakaóport, valamint unicumot keverünk bele.

Mikor a piskóta megsült, kihűlés után sütőpapírra borítjuk úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Két lapba vágjuk a tésztát, maj a felső részt félretesszük. Az alsó részt megkenjük az elkészült krémmel. A félretett lapot rátesszük a krémre.

Az étcsokoládéból és vajból mázat készítünk, amibe először a fogpiszkálóra tűzött szilvákat mártjuk, amikkel a kész sütit díszítjük. Ezeket sütőpapírra rakjuk kihűlni. A mázzal a süti tetejét bevonjuk, majd hűtőbe tesszük. Szeletekre vágva, aszalt szilvával díszítjük.