Hozzávalók:
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
Másnap sós, ecetes, köménymagos vízben főzzük a babérlevéllel és az apróra vágott fokhagymával. Legalább 8 l-es fazekat használjunk.
Amíg a bab fő, apróra vágjuk a káposztát, a répát és felkarikázzuk az újhagymát. Amikor a bab megpuhult, hozzáadjuk a répát és 10 perc főzés után lecsurgatjuk a főzőlevet.
A még meleg babhoz hozzáadjuk a káposztát és egy kevés apróra vágott kakukkfüvet és csombort. A fedő alatt még párolni hagyjuk, amíg ki nem hűl.
Szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, cukorral, kevés ecettel. Kihűlés után rászórjuk az újhagymát.
Hidegen tálaljuk.
A csombor nagyon erőteljes fűszernövény, ezért vigyázzunk a mennyiséggel. A csombornak egyébként puffadásgátló hatása van. A bab, káposzta, hagyma miatt nem elhanyagolandó.