Ajvár / zakuszka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ajvár / zakuszka

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg kápia, pritamin, és/vagy kaliforniai paprika
  • ½ kg paradicsom
  • 1 fejfokhagyma
  • ¼ zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csili
  • 1 dl étolaj
  • 2 ek vörösborecet
  • szárított csombor, kakukkfű, rozmaring
  • só, bors

Elkészítése:

A padlizsánt megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük. 20 perc múlva betesszük a paprikát is. Összesen 40 percig sütjük 220 fokon.

Amíg sülnek, felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zellert.

Ha kivettük a sütőből a paprikát letakarjuk, majd 10 perc múlva könnyedén le tudjuk húzni a héját. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd kikaparjuk a belsejét.

A hagymát, a fokhagymát, a zellert és egy pici chilit serpenyőben, bő olajon megdinsztelünk, majd megsózzuk. Hozzá adjuk a szárított fűszereket, majd összekeverjük a padlizsánnal, a paprikával és a paradicsommal.

Adunk hozzá 1 mk nátrium benzoátot, majd összeturmixoljuk. Megkóstoljuk és ha szükséges még sózzuk, majd üvegekbe tesszük. A tetejére teszünk 1 kk olíva olajat, majd befőzési fóliával a tetején lezárjuk.