Sonkás kolbászos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Sonkás kolbászos pite

Hozzávalók:

  • 18-20 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 15 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája

Töltelékhez

  • 5 dkg parmezánsajt (reszelve)
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 dl sűrű főzőtejszín
  • 3 db tojás
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 8 dkg főtt füstölt sonka
  • 5 dkg gépsonka
  • 1 evőkanál friss, vagy kb.1 kiskanálnyi szárított kakukkfű (csapott)
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 szál póréhagyma
  • petrezselyemzöld pár szál
  • 1 db szarvasi mozzarella sajt
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

A tésztához való lisztet a dagasztó táljába öntjük, és a hozzávalókkal bedagasztjuk 1-2 perc alatt.

Meglisztezett gyúrólapon kerekre ellapítjuk, majd kibélelünk vele egy 25 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát (piteformát) úgy, hogy pereme is legyen. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 10 perc alatt elősütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a töltelékét. A sajtot egy tálba reszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított friss petrezselyemzölddel meg a kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.

A póréhagymát vékony karikákra vágjuk és az elősütött tésztát körben szépen kirakjuk vele. A kétféle sonkát, a kolbászt apró kockákra vágjuk, a hagymára szórjuk, majd a sajtos masszával az egészet leöntjük, elsimítjuk. A paradicsomokat felaprítjuk, a mozzarella sajtot szeleteljük ezeket is rárakjuk, hogy mindenhová egyformán jusson belőle. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük.

Kb. 15 percnyi pihentetés után, cikkekre vágva tálaljuk. Nem csak ebédre, melegen, de vacsorára hidegen is kitűnő.