Mentás almafelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Mentás almafelfújt

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 dkg kakaópor
  • 1 tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 80 dkg alma
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csokor friss mentalevél
  • 2 cl almapálinka

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd hűtőbe téve pihentetem egy-két órát.

A töltelékhez az almát megtisztítom, vékonyan felszeletelem, serpenyőben, vajon megpárolom, majd kihűtöm.

A tojás sárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzákeverem a kanál lisztet, beleteszem a reszelt citromhéjat, a tejszínt és az apróra vágott friss mentát, és az almapálinkát.

Hozzáadom az almát és óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tésztát kinyújtom, kibélelek vele egy pite sütő formát, megtöltöm az alma töltelékkel, majd 3 db almát felszeletelve ráteszek a tetejére.

A széléről a tésztát visszahajtogatom. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (190 fok) kb. 35-40 perc alatt megsütöm.

Érdemes alufóliával bevonni a tésztát a szélén, mert akkor a tészta finom puha lesz.