Málnalekváros csokoládétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Málnalekváros csokoládétorta

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 tk instant kávé
  • 5 dkg pörkölt, darált mandula
  • 1 ek liszt
  • 1/2 ek kakaó
  • csipet só
  • 2 db tojás
  • 10 dkg barna cukor (por)

Töltelék:

  • málnalekvár  (v. fagyasztott málnából főzött dzsem)

Csokoládémáz:

  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1 dl tejszín

Elkészítése:

A mandulaforgácsot állandó kevergetés mellett, világosra pirítjuk, majd kihűtjük és ledaráljuk. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, az instant kávéval, a kakaóval és a darált mandulával. A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd kihűtjük.

Egy keverőtálba beletesszük a porrá őrölt barna cukort, az egész tojásokat, majd robotgéppel addig keverjük, amíg a térfogata a duplájára nem nő. Először hozzáadjuk a vajas csokoládét, majd a lisztes keveréket. Egy folyós masszát fogunk kapni belőle.

Két darab, egyenként 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát egyenlően elosztva a formába öntjük.

Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten (150 fok légkeverés) 20 percig sütjük.

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.

Töltelék:

A tölteléknek saját főzésű, vagy készen vásárolt málnalekvárt használjunk. (Én a fagyasztott málnát, cukorral, vaníliás cukorral, pár percig főztem, majd szűrőn átpasszíroztam, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ezután visszatettem a tűzre, kiforraltam, és egy pici vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítettem. Mielőtt a tésztára kentem, teljesen kihűtöttem)

Csokimáz:

Egy tálba tördeljük a csokoládét, majd a tejszínt forráspontig hevítjük és ráöntjük a csokira, majd simára keverjük. Hagyjuk hűlni.

Az egyik lapot tálcára helyezzük, majd megkenjük lekvárral és rátesszük a másik lapot. Végül a torta tetejét bevonjuk a csokimázzal.

Tipp:

Legalább 1-2 óra hosszára a hűtőbe tenni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt, vízbe mártott késsel felszeletelni. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá keményre felvert tejszínhabot, de ez el is hagyható.