Bécsi krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bécsi krémes

Hozzávalók:

  • 50 dkg mirelit leveles tészta

A zseléhez:

  • 1 tasak piros tortazselé (11 g)
  • 15 dkg ribizli
  • 250 ml víz
  • 5 dkg cukor

A krémhez:

  • 5 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 3 vaníliás cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 2,5 habtejszín
  • 5 dl tej

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek. citromlé

Továbbá:

  • 36×30 cm-es tepsi

Elkészítése:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük. Ketté vágjuk és 2 db tepsi nagyságú lapra nyújtjuk.

A tepsit vízzel kiöblítjük, de a vizet nem töröljük le a tepsiről. A tésztát a tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon.

A két lapot egyenként 200 fokra melegített sütőben 15 percen belül megsütjük. A lapokat hosszában ketté vágjuk, így négy lapunk lesz. A felső lapnak a legszebbiket kiválasszuk, erre kerül a máz.

A máz elkészítése:

A tojásfehérjét a cukorral ás a citromlével felverjük elektromos mixerrel. A tésztalapra simítjuk, hagyjuk megszáradni és forró vízbe mártott késsel 12 db 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk.

A zselé elkészítése:

A tortazselét a vízzel, vagy gyümölcslével, cukorral és a ribizlivel összeforraljuk. Hagyjuk egy picit állni és az alsó lapra tesszük, hagyjuk megdermedni.

Krém készítése:

A krémhez a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük.

A tojássárgáját a liszttel, a 6 dkg cukorral, a vaníliás cukrokkal, a tejszínnel és fele tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is hozzá adjuk. Felfőzzük és addig kevergetjük, amíg a lábastól el nem válik.

Tűzről lehúzzuk, majd a tojáshabot apránként hozzá keverjük. Visszatesszük a lángra és kézi habverővel 1 percen belül simára keverjük. A krémet elfelezzük.

Összeállítás:

A zselés felületre kerül a 2. sima lap, erre tesszük a fele krémet, majd újból a sima lap és a maradék krém.

A mázas négyzet lapocskákkal kirakjuk és a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

A felső lapok mentén, vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Tipp:

Lajos Mari Házi süteményes könyvéből készítettem. Annyi a változás, hogy nem keményítővel készítettem a krémet. Ribizli zselém nem volt ,e helyett házilag készítettem.

Nagyon finom!

Jó étvágyat hozzá! Bő 60 perc alatt készen van.