Viktória piskóta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Viktória piskóta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 1 tk sütőpor

Töltelék:

  • 50 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • porcukor

Elkészítése:

A vajat keverjük habosra a porcukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és mindegyikkel keverjük simára.
A 4. és 5. tojással egy-egy kanál lisztet is adjunk a keverékhez.

A maradék lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a simára kevert masszához, majd óvatosan keverjük össze.

Vajazzuk, majd lisztezzünk ki 2 db 20 cm-es tortaformát. Ezután osszuk el egyenlően a formákba a masszát, majd a széle felé húzzuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formákban hűlni a tésztát, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Botmixerrel pépesítsünk pár szem epret és keverjük össze egy evőkanál porcukorral.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A habtejszínt verjük fel lágyabb habbá, majd apránként keverjük hozzá a msacarponés krémhez.

Az egyik teljesen kihűlt piskótalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kanalazzuk rá a pépesített epret. Ezután fedjük be a félbevágott eperszemekkel, majd halmozzuk rá a mascarponés-habos krémet.
Végül helyezzük a tetejére a másik piskótalapot, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy a habos-krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel és úgy kínáljuk.