Ossobuco alla milanese

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Ossobuco alla milanese

Hozzávalók:

Raguhoz:

  • 40 dkg marhalábszár (4 cm vastag)
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 20 dkg paradicsom (fürtös)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 2 kk kakukkfű
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi bors (frissen őrölt)
  • 1 db babérlevél
  • 250 ml marha alaplé

Gremolata:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csokor petrezselyem

Fagiolini trifolati (vajas fűszeres zöldbab):

  • 50 dkg zöldbab (hosszú kínai)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 g vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 g parmezán sajt
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

Raguhoz:

A lábszárszeleteket megmossuk, és a velőt besózzuk mindkét oldalról. Erre azért van szükség, mert így főzés közben nem esik ki a csontból a velő. Szárazra töröljük a húst, és félretesszük.
A sárgarépát és a zellerszárat meghámozzuk, és kockákra vágjuk.

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk és felaprítjuk. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és a leveleket felaprítjuk.

Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk benne. A sárgarépa, a zellerszár és a vöröshagyma felét hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadjuk a fokhagymát,a kakukkfüvet és az aprított petrezselymet. A paradicsomkockák felét a húsleves felével egy tálkában összekeverjük. A paradicsomos levest sózzuk, borsozzuk, majd a húshoz adjuk.

A marhahúst lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük (kb. 1 óra). A maradék zöldséget és a levest hozzáadjuk. Lefedve tovább főzzük. Ha a hús könnyedén leolvad a csontról, akkor van kész.

Gremolata

A gremolátához összekeverjük a fél csokor petrezselymet és a reszelt citromhéjat. Belekeverjük a felaprított fokhagymát. A kész zöldséges ragura tesszük a húst, és a zöldbabbal meg a gremolatával, parmezánforgáccsal megszórva azon forrón tálaljuk.

Fagiolini trifolati ( vajas fűszeres zöldbab)

A megtisztított babot 12 perc alatt félkeményre főzzük, de ha mirelitet használunk, akkor fedő alatt pároljuk meg félkeményre 5 perc alatt. A vöröshagymát fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Olvasztott vajban enyhén megpároljuk, és hozzáadjuk a babot.

Sózzuk borsozzuk, majd 5 percig pároljuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és a reszelt parmezánnal.

Tipp:

Mivel a borjú nálunk nagyon drága, és nem is lehet kapni üzletben lábszárat, csak marhát, ezért abból készítettem el ezt a remek olasz ételt. Van különbség, gondolom, mert a marhának már karakteresebb íze van, de így is azt gondolom, hogy van olyan jóízű, mint a borjúból készült volna. Ráadásul megfizethető áron.