Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tésztához:
Elkészítése:
Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeleteljük.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és az újhagymát, a fokhagymát meg a póréhagymát megfuttatjuk benne. A lisztet rászórjuk, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd a tejfölt belekeverjük.
A póréhagymás keveréket a serpenyőből tálba töltjük, a sajttal és a kakukkfűvel ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd kihűtjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy sütőlemezre szilikonos lapot vagy zsírpapírt teszünk.
Közben a leveles vajas tésztát hagyjuk kiolvadni, majd akkora lappá nyújtjuk, hogy 24 kört szúrhassunk ki belőle. 12 körre 2-2 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk úgy, hogy a szélükön egy keskeny peremet üresen hagyunk.
A tészták üres széleit tojással megkenjük, és a másik 12 korongot a töltelékre borítjuk. A szélüket villával összenyomjuk. A tészták tetejét a megmaradt tojással megkenjük, és megszórjuk kevés reszelt sajttal is.
A táskákat a sütőlemezre rakjuk, és a sütő középső részébe tesszük, és kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
Sokféle recepttel kísérletezek, ezt a finomságot véletlen fedeztem fel az egyik gasztro magazinban. Ez a hagymás, fokhagymás-sajtos töltelékkel sütött leveles tészta melegen és hidegen egyaránt finom. Könnyű vacsorának is megteszi.