Húsos tészta tepsiben sajttal, tejfölösen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsos tészta tepsiben sajttal, tejfölösen

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 ek házi darált paprika
  • 3 koktélparadicsom (esetleg 1 kisebb darab paradicsom)
  • 1 tubus zöldfűszeres tömlős sajt (100 g, de lehet más ízesítésű is)
  • 2+2 nagy ek tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • 50 dkg szarvacska tészta

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk.  A darált húst fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, házi darált paprikával, paradicsommal és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. (Ha már elfőtt a víz, de még nem puha, akkor kevés vízzel pótolhatjuk, ez függ a hústól.)

A tésztát sós vízben puhára főzzük, átöblítjük, lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük. Ha puha a hús, akkor a kifőtt zsír nagy részét leöntjük (így nem lesz nagyon zsíros a tészta), majd belenyomjuk a tömlős sajtot, hozzáadunk két nagy kanál tejfölt. Jól elkeverjük. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még bele egy kevés só. A húsos masszát a tésztával alaposan összeforgatjuk.

Egy közepes tepsibe (20*32 cm) simítjuk a tészta felét, majd ráreszeljük a sajt felét, erre halmozzuk a maradék tésztát.

A tetejét lekenjük vékonyan 2 evőkanálnyi tejföllel és megszórjuk a maradék sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt világos barnára sütjük. Ekkor éppen ropogós a tetején a sajt, de nem is szárad ki nagyon.

Tipp:

Szeretjük a sajtos tésztákat, ebbe most egy kevés darált húst is tettem. Nem a szokásos paradicsomos a ragu, hanem tejfölös. Melegen még nyúlós benne a sajt, hidegen pedig már szépen kockára lehet vágni a rakott tésztát.Egész nagy adag lett, 4 éhes felnőtté, de ha készül előtte leves, akkor még 6 fő számára is elegendő.