Hozzávalók:
Tésztához:
Továbbá:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy ovális kerámia sütőformát egész vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi szilvalekvárt. A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. A buktákat az előkészített formába rendezzük. A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk darált dióval. 180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Puha, ízletes péksütemény, amely biztosan a család kedvence lesz.
További képek megtekinthetők a blogon.