Frankfurti torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Frankfurti torta

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 30 dkg dió
  • 4 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 ek őrölt kávé
  • 10 ek cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 dl feketekávé (a lapok lekenéséhez)
  • 3 csepp rumaroma (a kávéhoz)

Krém

  • 1 l szójatej
  • 5 db tojássárgája
  • 40 g rizsliszt
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 20 dkg étcsokoládé (olvasztott)
  • 20 dkg cukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük elektromos habverővel, a sárgákat a cukorral jó habosra keverjük (én hogy könnyítsek magamon, kettéosztottam az adagot, és két részben sütöttem meg).

A diót a sütőporral, a kukoricaliszttel, kukoricakeményítővel és a kávéval összevegyítjük, és kanalanként belekavarjuk a sárga masszában. Egy kanál hab és egy kanál dió. Óvatosan, hogy ne törjön meg a hab, lentről felfele forgassuk a masszát.

Egy 24 cm átmérőjű kerek tepsibe sütőpapírt vágunk, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyni kell kihűlni, és nem kell nyitogatni a sütőajtót, mert visszaesik.

Amikor kihűlt mind a két tepsi, kivesszük őket, és kétfelé vágjuk. Nagyon kényesen kell bánni velük, mert eltörhet.

A lapok beáztatására főzzünk egy kicsi kávét, és rumaromával ízesítjük.

A krém elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, mert nekünk csak a sárgájára van szükségünk, a fehérjét itt hűtőben tároljuk.

Feltesszük a tejet melegedni a tűzhelyre, nem kell forralni, a tojássárgáját egy tálban egy kicsi tejjel, a lisztekkel és cukorral csomómentesre kavarjuk, a langyossá melegedett tejet levesszük a tűzről, és egy merőkanállal belekanalazzuk a tojásos masszában ügyelve, hogy ne csináljunk csomókat.

Visszaöntjük a fazékba, és lassú tűzön addig kavarjuk, amíg sűrűsödni kezd, vigyázva, hogy ne ragadjon oda, még kavarjuk, amíg meg nem kapjuk az elért sűrűséget. Nem kell, hogy folyjon, a kanálnak sem kell megálljon benne. Levesszük a tűzről, és az előre aprított csokoládét belekavarjuk. Beleöntjük egy jénai tálba, fóliával letakarjuk úgy, hogy érje a masszát, így amikor kihűl, nem lesz réteges a teteje. Hűtőben hagyjuk kihűlni.

Aki akarja, kettéválasztja a masszát mielőtt a csokoládéval összekavarnánk, így a krémréteg egyik fele barna, a másik sárga lesz.

A krémet úgy válasszuk el, hogy maradjon a tészta bevonására is.

Összeállítás:

Tányérba helyezzük az első lapot, a kávés rummal meglocsoljuk, és elkenjük az első mennyiségű krémet, ráhelyezzük a második lapot, azt is locsoljuk, majd kenjük a krémet, és így tovább, amíg az utolsó lapot is rátettük. Bevonjuk a tetejét a megmaradt krémmel, tetszés szerit díszítsük. Én őrölt dióval szórtam meg